keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Vastuullinen vaatekaappi


Vaatebisnes on valitettavasti monella tapaa vastuutonta. Teollisuudenalana se on öljyteollisuuden jälkeen maailman toiseksi saastuttavin, mutta ympäristön lisäksi kärsivät myös miljoonat työntekijät kehittyvissä maissa epäinhimillisissä työoloissa.

Vaatteiden ostaminen on monille rentouttavaa ajanvietettä, mutta kuinka moni meistä voi sanoa tietävänsä mistä vaatteemme ovat tulleet?
Mitkä ovat niiden valmistamiseen vaadittavat luonnonvarat? Minkälaisissa oloissa ne on valmistettu? Entä tiedämmekö minne vaatteet päätyvät kun niistä tulee meille tarpeettomia?

Vaatteet ovat useimmille tärkeä osa identiteettiä ja viestivät sitä kuvaa, minkä haluamme itsestämme muille antaa. Oma tyyli ja arvomaailma materialisoituvat vaatteissa, jotka valitsemme yllemme. 


Vaikka vaateteollisuus on vastuutonta, kuluttajan ei tarvitse olla. Tekemällä kestävämpiä valintoja voimme vaikuttaa merkittävästi alalla vallitseviin epäkohtiin. 

On tärkeää, että pohdimme kuinka kauan materiaalit säilyvät käytössämme. Miten voisimme itse pidentää vaatteen käyttöikää? Mistä laadun tunnistaa? Ostammeko vaatteita yli tarpeittemme, kenties jopa yli varojemme? Onko meillä silti mitään päällepantavaa? Tekeekö omistaminen meidät onnellisiksi? Olisimmeko ehkä tyytyväisempiä jos me omistaisimmekin vähemmän? Voisimmeko ajatella myös muita vaihtoehtoja ostamisen ja omistamisen sijaan? Minne vaatteemme päätyvät kun emme enää tarvitse niitä? Entä miten lopulta pidämme vastuullisen vaatekaappimme järjestyksessä? 
Seuraavissa blogipostauksissa pureudutaan näihin kysymyksiin lähemmin.

Vastuullisempiin valintoihin voi pyrkiä pieninkin askelin. Voi olla ylivoimaisen haastavaa yrittää muuttaa kaikkia kulutustottumuksia kerralla, eikä sellaista vaaditakaan. 
Eettisten epäkohtien korjaamiseksi niistä on tultava tietoisiksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä on kiertotalous?

Lyhyesti ilmaistuna kiertotaloudella tarkoitetaan talousmallia, jossa materiaali pysyy kierrossa sen arvon säilyessä. Nimenä kiertotalous...