torstai 10. toukokuuta 2018

Miten tunnistaa laadukas vaate?


Vastuullista vaatekaappia rakentaessa on tärkeää tarkastella vaatteiden laatua. Vaatteiden valmistus vaatii suuria uhrauksia luonnonvaroiltamme ja tuotantoketjussa ympäristön lisäksi myös työntekijät tehtaissa kärsivät vaatteiden valmistusolojen eettisten epäkohtien vuoksi.
On siis ensiarvoisen tärkeää, että kaappiin päätyvä vaate on kestävää materiaalia ja huolella valmistettu. 



Vaatekappaleen laatua tarkastellessa käännetään vaate ihan ensimmäiseksi ympäri. Päältäpäin vaate saattaa antaa itsestään valheellisen kuvan ja sisäpuoleen tutustuminen kannattaa!

Lue pesulappu huolella


Mitä pesulapussa kerrotaan? Onko materiaali ekologista ja käytössä mahdollisimman pitkään kestävää? Minkälaiset ovat hoito-ohjeet? Onko sinulla aikaa ja varaa hoitaa vaatetta mahdollisimman hyvin? Ostamalla vaatteen sitoudut myös huolehtimaan sen huollosta. Jos vaate vaatii esimerkiksi kemiallista pesua ja tiedät kokemuksesta vältteleväsi pesulakäyntejä, on vastuullisin valinta jättää vaate rekkiin.


Materiaali


Vaate on laadukas kun se kestää käyttöä ja pesuja haalistumatta, nyppyyntymättä ja venymättä. Kangasta voi hangata ja venyttää ostopäätöstä tehdessä. Jos vaate ei kestä käsittelyä se kannattaa jättää ostamatta.
Lähtökohtaisesti ajatellaan, että luonnonkuidut ovat synteettisiä vastuullisempi valinta, mutta tämäkin sääntö sisältää poikkeuksia. Voidaan kuitenkin todeta, että esimerkiksi akryylivaatteet tulisi aina jättää kauppaan. Ne nyppyyntyvät varmasti. Myös elastaania sisältävät vaatekappaleet ovat merkittävä haitta ympäristölle niiden lyhyen elinkaaren ja kierrätettävyyden esteiden vuoksi. Elastaani on alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan urheiluvaatteissa tarpeellinen, mutta tavallisiin arkivaatteisiimme emme sitä tarvitse.

Saumat ja tikki


Tarkastele vaatteen saumoja. Kiertävätkö ne? Se on merkki siitä, että valmistaja on kangasta säästääkseen leikannut kappaleet langansuunnan vastaisesti. Seurauksena on rullautuvat saumat jotka tekevät vaatteen jo valmistusvaiheessa epäkäytännölliseksi.
Tutustu myös tikkiin. Lyhyt, tiheä, suora tikki, joka ei sisällä lankalenkkejä on ajan kanssa huolella ja kulutusta silmällä pitäen ommeltu.

Istuvuus ja ryhdikkyys


Miltä vaate näyttää ylläsi? Miltä se tuntuu? Laadukas vaate on ryhdikäs ja istuu hyvin. Neulos on tiivistä ja kauniisti laskeutuvaa. Vaatetta kannattaa aina sovittaa ja tunnustella rauhassa viihtyykö siinä.
Pahimpia ovat vaatteet jotka kutittavat eivätkä anna tilaa liikkua ja hengittää. Et halua niitä vaatekaappiisi, vaikka ne saattaisivatkin näyttää ylläsi paremmalta kuin miltä ne tuntuvat.

Yksityiskohdat


Käy huolellisesti läpi vaatteen yksityiskohdat. Miltä napinlävet näyttävät? Onko niiden ompeluun ja viimeisteltyyn käytetty tarpeeksi aikaa? Onko napit, paljetit ja pitsit kiinnitetty huolella? Onko kirjonta siistiä ja napakkaa? Onko vetoketju toimiva?

Kuinka monta käyttökertaa?


Tiesitkö, että yhtä t-paitaa käytetään keskimäärin vain neljä kertaa?
Tuotteen pitäisi olla niin laadukas, että ostohetkellä voimme käsi sydämellä sanoa käyttävämme vaatetta ainakin kolmekymmentä kertaa ennen kuin päästämme sen käsistämme. Senkin jälkeen sillä pitäisi olla vielä elinaikaa toisella käyttäjällä tai vaihtoehtoisesti jatkojalostuksessa.
Voitko nähdä käyttäväsi vaatetta vielä vuosienkin jälkeen? Ohimenevät trendit eivät kiinnosta vastuullista kuluttajaa, joka panostaa vaatekaapissaan määrän sijasta laatuun.

Vaate, jonka laadusta on tingitty päätyy parin pesukerran jälkeen kaapin perälle. Sieltä sitä ei tee enää mieli ottaa käyttöön. Lopulta se luultavasti löytää tiensä kierrätyskeskukseen  Kaatopaikoille vaatteita ei onneksi Suomessa enää saa toimittaa.


Harkitse


Tutustu vaatteeseen rauhassa. Miltä materiaali tuntuu? Tekeekö vaate elämästäsi toimivamman? Heijastaako se sinulle tärkeitä arvoja? Vastaako se käyttötarkoitusta? Ostatko sen sitä elämää varten jota nyt elät? Vältä ns. tavoitevaatteita, joita ihanneminäsi käyttäisi. Voisitko kuvitella käyttäväsi vaatetta joka päivä? Voisiko siitä jopa tulla uusi lempivaatteesi? 

Tietoinen kuluttaminen ei loppujen lopuksi ole vaikeaa. Se vaatii hieman vaivannäköä, mutta vaiva palkitaan kun vaate kestää käytössä ja tuo iloa vuodesta toiseen. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä on kiertotalous?

Lyhyesti ilmaistuna kiertotaloudella tarkoitetaan talousmallia, jossa materiaali pysyy kierrossa sen arvon säilyessä. Nimenä kiertotalous...