maanantai 21. toukokuuta 2018

Vaatehuolto

Kun vaatekaappiin on löytänyt laadukkaita lempivaatteita on tärkeää että ne säilyvät käytössä mahdollisimman pitkään. Vaatteen käyttöikää voi pidentää huomattavasti hoitamalla sitä oikein. 


Pyykkien lajittelu


Pyykkäämistä edeltää vaatteiden lajittelu pesulapun ohjeiden mukaisesti. Pääasiallisesti vaatteet lajitellaan tummiin, vaaleisiin, sekä kirjopyykkiin ja pesuaine valitaan värin mukaan.
Vaatteista pudistellaan mahdolliset roskat ja pölyt, taskut tyhjennetään, napit aukaistaan ja vetoketjut suljetaan. Vaate voidaan kääntää myös ympäri, erityisesti farkut säilyvät näin paremmin.
Villa- ja silkkivaatteet pestään hienopesuohjelmassa niille sopivalla hienopesuaineella.


Pesu


Ennen vaatteen päätymistä pesukoneeseen voidaan pysähtyä miettimään voisiko vaatteelle riittää pelkkä tuuletus. Jos vaate ei ole kauttaaltaan likainen voidaan tahra poistaa paikallisesti. Tarhat kannattaa poistaa mahdollisimman pian, jotta lika ei pinttyynny kankaaseen. 
Liiallinen pesukoneen käyttö kuluttaa energiaa ja lyhentää vaatteen käyttöikää. Lisäksi se kuormittaa ympäristöä.  Keinokuituisista vaatteista pesuveden mukana vesiin päätyy huomattava määrä mikromuovia.
Annostele pesuainetta aina ohjeen mukaan. Harkitse myös tavallista pesuainetta ekologisempia vaihtoehtoja kuten pesupähkinöitä tai itsetehtyä pyykinpesuainetta.
Vaatteita pestessä tulisi välttää puolitäysiä koneellisia. Konetta ei silti tungeta aivan täyteen, pyykkikasan päällä tulisi olla vielä nyrkin verran tilaa.


Tarvitaanko huuhteluainetta?


Huuhteluaineen käyttäminen jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät sen pehmentävästä vaikutuksesta, toiset kokevat sen olevan tarpeeton.
Ekologisesta näkökulmasta katsoen huuhteluaine kuormittaa ympäristöä erityisesti sen pakkausmateriaalin ja vesistöön joutuvien huuhteluainejäämien vuoksi.
Huuhteluaine tekee vaatteista pehmeitä ja poistaa sähköisyyttä, mutta kaikkiin materiaaleihin se ei sovi. Elastaania huuhteluaine haurastuttaa ja froteesta poistaa imukykyisyyttä.
Jos huuhteluainetta kuitenkin käytetään on tärkeää annostella pesuainetta ohjeen mukaan. 
Pehmeän tunnun vaatteeseen voi saavuttaa myös silittämällä ja mankeloimalla, jolloin huuhteluainetta ei tarvita. 


Kuivaus


Pyykkien oikeanlainen kuivaus on myös tärkeä osa vaatehuoltoa. Materiaalista riippuen puhtaat vaatteet voi ripustaa narulle tai tasokuivata. Villavaatteet kuivataan aina tasona venymisen estämiseksi.
Kesäisin vaatteet voi kuivattaa ulkoilmassa. Tällöin kannattaa kuitenkin kääntää värikkäät vaatteet ympäri, jotta ne eivät haalistu. Jotkut materiaalit, kuten esimerkiksi silkki haurastuu auringossa.
Jos taloudessa asuu allergikko ei pihakuivaus etenkään siitepölyaikaan ole paras vaihtoehto.
Talviaikaan ympäristötietoinen suosii telinekuivausta rumpukuivauksen sijaan.Kannattaako vaatteet silittää?


Vaatteiden silittäminen on hyödyllistä sekä esteettisestä näkökulmasta katsoen, että myös materiaalin säilyvyyden kannalta. Silitetty pinta hylkii pölyä ja vaate pysyy pesuvälien pidentyessä todennäköisesti kauemmin käytössä. Vaatteet on myös helpompi säilyttää kaapissa silitettyinä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä on kiertotalous?

Lyhyesti ilmaistuna kiertotaloudella tarkoitetaan talousmallia, jossa materiaali pysyy kierrossa sen arvon säilyessä. Nimenä kiertotalous...