perjantai 1. kesäkuuta 2018

Toimiva vaatekaappi- järjestäminen




Vaatekaapin järjestäminen voi tuntua työläältä ajatukselta muutamastakin syystä. Vaatteiden viikkaaminen ja pinoaminen vie aikaa. Se voi tuntua turhalta työltä, jos kokemus on osoittanut vaatekaapin palaavan epäjärjestykseen ennätysajassa.
On olemassa muutamia helppoja tapoja järjestää vaatekaappi niin, ettei sekasorto enää pääse palaamaan. 

Jätä vaatteille tilaa hengittää


Karsi tarpeettomat vaatteet ja toimita ne jollekin, joka hyötyy niistä. Kun vaatevarastosi pienenee, tulee vaatekaappiin järjestyksen säilymisen kannalta tärkeää avaruutta. Vaatteet pysyvät myös käyttökelpoisina pitempään kun ne saavat arvoisensa tilan.
Ammattijärjestäjien nyrkkisäännön mukaan kaapin tilavuudesta tulisi olla tyhjänä neljännes.

 

Unohda vaakapinot


Perinteisesti vaatteet on pinottu päällekkäin. Päällekkäiset pinot näyttävät siivousurakasta selvittyä kauniilta korkeintaan pari päivää. Kun tahdot toiseksi alimmaisen paidan käyttöösi, koko pino horjuu. Toisaalta jos käytät ainoastaan päällimmäisiä jää moni vaate ehkä käyttämättä.
Vaatekaaoksen helpottamiseksi huomionarvoinen menetelmä on viikata vaatteet pystypäin. Parhaiten tämä onnistuu jos sinulla on vaatekaapissasi koreja tai kapeita hyllyjä.
Pystyynviikattu vaate on helppo ottaa käyttöön ja syntynyt kolo tarjoaa sijan sen seuraajalle.


Lisävarusteet


Vaatekaapissa olisi hyvä olla tanko henkareita varten ja muutamia koreja.
Harkitse myös kapeampien hyllyjen asentamista. Nykyiset 60 senttiä syvät hyllyt ovat epäkäytännöllisiä, sillä ne muodostavat vaatekaappiin pimeä alueen, takarivin joka vetää puoleensa rikkinäisiä, tahraisia tai muuten epäsopivia vaatteita. 
Jos mahdollista aseta vaatekaapin oven sisäpuoleen kokovartalopeili.

Henkarit


Varmista aivan ensimmäiseksi, että kaikki henkarit ovat ehjiä ja niitä on tarpeeksi.
Käännä kaikki henkarit samaan suuntaan. Näin vaatteet on helpompi nostaa kaapista käyttöön. Näkymä miellyttää myös esteettistä silmää.
Erilaiset vaatteet vaativat erilaisia henkareita. Silkkimekko liukuu helposti tavallisesta henkarista ja päätyy vaatekaapin pohjalle. Puvuntakeille ja paidoille sopivat parhaiten leveäpäiset ripustimet.
Henkareita hankkiessa tulisi pitäytyä kierrätettävissä materiaaleissa. Puu- ja metalliripustimet kestävät huomattavasti muovisia kauemmin ja ovat yleensä myös kauniimpia.
Kaikki vaatteet villavaatteita ja venyviä neuleita lukuunottamatta voi ripustaa henkareihin. Tilaa säästävämpi vaihtoehto on kuitenkin vaatteiden pystypinoaminen.



Värikoodaus


Vaatekaappi voi tuntua selkeämmältä jos vaatteet järjestelee värien mukaan. Harmoninen kokonaisuus tukee myös järjestyksen säilymistä.

Älä jätä vaatteita lojumaan



Vaatteiden pinoaminen takaisin kaappiin käytön jälkeen voi tuntua vaivalloiselta. Vaatteiden poimiminen lattialta tai tasoilta myöhemmin pakon edessä on kuitenkin vielä ikävämpää. Vaatekaappi pysyy järjestyksessä kun vaatteet viikkaa kiltisti takaisin heti käytön jälkeen. Puolipitoisten vaatteiden säilytys on tosin mielipidekysymys. Ekologisesta näkökulmasta katsoen vaatteita pestään aivan liian usein. Olisi hyvä jos kaapissa olisi oma hylly vaatteille jotka eivät ole vielä likaisia, mutta joita ei välttämättä tahdo enää asettaa puhtaiden läheisyyteen. 




Ennakoi aamu


Asettele seuraavan päivän vaatekerta esille jo illalla. Näin vältyt vaatekaapin mylläämiseltä ja edellämainituilta harmillisilta vaateläjiltä asunnossasi. Kiireessä vaatteiden valitseminen on hankalaa ja vie turhaan aikaa muilta aamutoimilta.  Huolehdi, että illalla valitsemasi vaatekokonaisuus on sellainen joka on mielestäsi pukemisenarvoinen vielä aamullakin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä on kiertotalous?

Lyhyesti ilmaistuna kiertotaloudella tarkoitetaan talousmallia, jossa materiaali pysyy kierrossa sen arvon säilyessä. Nimenä kiertotalous...